Is artificial intelligence al goed genoeg om banen te schrappen? In de rubriek Hot in Tech bespreekt redacteur Dennis Wilman van Business Insider Nederland op luchtige wijze met collega-experts van techplatform AG Connect brandende kwesties waar de meningen over verdeeld zijn.

De snelheid van technologische innovatie zorgt ervoor dat bedrijven en consumenten geconfronteerd worden met een onafgebroken stroom aan nieuwe toepassingen. Daarbij is het in eerste instantie vaak lastig om te bepalen of je mee moet gaan met de nieuwste hype, of net zo goed nog even kunt aankijken of het echt wat wordt.

In dit tweede deel van een drieluik over artificial intelligence (AI), dé hype van dit moment, buigt Dennis zich met Jasper Bakker van AG Connect over de vraag: zijn tools als ChatGPT al goed genoeg om werknemers te vervangen en wat zijn de risico’s?

Lees ook: Hot in Tech: hoe voorkom je dat ChatGPT beter wordt van jou, maar jij niet van ChatGPT?


Dennis (Business Insider Nederland): "Denk je, vanuit een bedrijfsoogpunt, dat je AI al kunt inzetten om werknemers te vervangen? Dus dat je met de basale mogelijkheden van ChatGPT voldoende tijd kan winnen om een fte te schrappen?"

Jasper (AG Connect). "Daar zitten twee kanten aan. Er is enerzijds de grote belofte vanuit IT en vanuit de leverancier van AI-software, waarbij de claim is dat de technologie mensen vrijmaakt voor meer creatief werk, voor beter werk, voor upscaling en upschooling. Maar aan de andere kant redeneren ondernemers in de praktijk: ‘Oh, dan heb ik die fte niet meer nodig, dus die persoon kan ik laten gaan."

Dennis: "Ben je niet bang dat we nu te vroeg zijn met overstappen op AI? Dat daardoor banen geschrapt worden die eigenlijk niet geschrapt kunnen worden, waardoor belangrijke kennis verloren gaat?"

Jasper: "Terwijl ChatGPT die kennis ook heeft, maar ook hallucineert? Dan wordt de vraag of je wel genoeg kennis hebt om dat te zien. Want je hebt nog wel degelijk mensen nodig om de output van de AI te controleren en te checken. Ik vind dat het nu wel heel erg hard gaat. Maar aan de andere kant, was er laatst ook een oproep van een aantal AI-wetenschappers en ondernemers, inclusief ene Elon Musk, om zes maanden pauze te nemen."

Dennis: "De achterliggende reden van de brief was fout, maar wat ik wel verstandig aan het idee ervan vind, is: laten we even pas op de plaats maken en bedenken waar we mee bezig zijn. Want zelfs de engineers die eraan werken, weten niet meer waar een antwoord vandaan komt. Hoe de AI-software in godsnaam tot een bepaalde uitkomst is gekomen. Dat betekent dat je eigenlijk niet meer weet waar je mee werkt. En dan komen er gigantische risico’s bij kijken. Ik heb dan ook het idee dat we er hals over kop induiken, zonder eigenlijk te weten waar we mee bezig zijn."

Jasper: "Voor veel mensen geldt dat inderdaad. En dat is een herhaling van de jaren '90, toen iedereen op het internet moest."

Dennis: "Ja, maar hier zitten grotere risico’s aan verbonden. Dat is het punt. Als je zonder de risico's goed te kunnen inschatten vol voor AI gaat, speel je met veel grotere risico’s dan bijvoorbeeld met de hypes rond crypto of de metaverse. Die waren redelijk afgebakend, maar dit…"

Jasper: "Dit raakt alles en van alles, klopt."

Dennis: "Is het daarom niet slimmer om te concluderen dat we om te beginnen beter zelf in kaart brengen wat dit soort generatieve AI wel en niet doet, hoe het werkt, wat we eruit kunnen halen en hoe we daarmee om moeten gaan? Dat lijkt me beter dan het advies van een willekeurige LinkedIn-goeroe die beweert dat je ‘AI voor dit moet gebruiken. Want het is geweldig en dan kan je 15 fte mee schrappen’."

Jasper: "Ja, maar het kan je op korte termijn wel zakelijk voordeel opleveren, laten we daar even eerlijk in zijn."

Dennis: "Ja, op heel korte termijn."

Jasper: "Alleen op heel korte termijn. Dat is precies het punt."

Dennis: "Ja, dus hoe ga je daar mee om?"

Jasper: "Nou, heb een beetje geduld, neem een beetje afstand, wees sceptisch. Val niet voor FOMO, heel veel nu is juist dat: fear of missing out. En heel veel ‘AI-rushing’. Ik kijk er enerzijds positief naar en anderzijds met scepsis. Dit gaat fout, omdat er te veel mensen en organisaties blind op inspringen."

LEES OOK: Er gaan wel degelijk banen verloren en een AI-pocalyps is reëel – maar wellicht helpt de technologie om de toekomst een positieve draai te geven, aldus een futuroloog